به گزارش خبرنگار خبرگزاری «حوزه» حاتم زکی الدین، داعی مطلق فرقه بهره، از فرقه های مذهب اسماعیلیه در هند در جریان سفر به شهر مقدس قم با حجت الاسلام والمسلمین زمانی معاون بین الملل حوزه علمیه دیدار و گفت وگو کرد.
حاتم زکی الدین در این دیدار درباره فرقه بهره گفت: فرقه بهره حدود 400 سال پیش، در زمان جهانگیر مغول به سه فرقه سلیمانی و داودی و علوی تقسیم شد، فرقه ما بهره علوی است و پس از آن داعیان فرقه نقل مکان نکردند، بلکه به مدت مدیدی یعنی حدود 300 سال در منطقه بارودا ساکن شدند و این شهر تا کنون مرکز فرقه ما است و گنبد های متعددی متعلق به داعیان و مساجد قدیمی و جدید و مراکز اقتصادی و آموزشی در آن وجود دارد و تمام نظام و سیستم این شهر مخصوص فرقه ما است و جمعیت ما حدود ده هزار نفر عضو دارد و دارای نظامی منسجم و در راه خود ثابت قدم هستیم.
معرفی کتاب های فرقه اسماعیلیه
رهبر فرقه بهره علوی در مورد کتاب هایی که درباره اسماعیلیه و آداب ما نوشته شده، گفت: حدود 250 تالیف درفرقه اسماعیلیه شامل تفسیر قرآن، تربیت، فقه و استدلال و اخبار و اشعار و باطن و باطن الباطن و حقیقت و حقیقة الحقیقة داریم و برخی از آنها در بیروت، مصر، سوریه و یمن چاپ شده و در بازار های ایران، مصر و بیروت موجود است.
وی افزود: در تفسیر قرآن، کتاب ها و رسائل زیادی داریم، اما آن طور که شیعه اثنی عشری فهرست موضوعی تفسیر قرآن دارد، ما چنین تفسیری نداریم، بلکه تفسیر ما به گونه ای است که آیات مربوط به هر رشته در کتب مربوط به آن رشته ذکر و تفسیر شده است.
الزاکی ادامه داد: علاوه بر این، کتاب هایی داریم به عنوان اخبار پیامبران و ائمه و داعیان ظاهری و باطنی و در مورد داستان هر کدام از انبیا نیز برداشت های ویژه خودمان را داریم و برای «داعی مطلق» در فرقه ما شایسته نیست که تفسیر و تاویل جدیدی در این زمینه به جز تاویل های ائمه مطرح کند.
*نگاهی به سرنوشت کتاب های اسماعیلیه
وی افزود: در مورد سرنوشت کتاب های اسماعیلیه باید بگویم، اکثر کتاب های ما پس از حمله صلاح الدین ایوبی به مصر همه کتابخانه ها از بین رفت و مقداری نیز از آنها از مصر به یمن و از یمن به هند منتقل شد و اکنون نزد ما و فرقه های سلیمانیه و داودیه محفوظ است.
در مورد آیات قرآن تفسیرهای متعدد و مختلفی داریم که نمی توانیم آن را در میان سایر مذاهب هند، اظهار کنیم، چون وهابی ها این تفاسیر را قبول ندارند و ما را تکفیر می کنند، اما شما در ایران حکومت شیعی دارید و با آزادی فعالیت می کنیدو کتاب می نویسید، ولی فعالیت مذهبی در هند بسیار دشوار است.
الزاکی خاطر نشان کرد: کتاب هایی با قدمت بیش از 500 سال داریم، اما نمی توانیم آن را آشکار کنیم نکته جالب توجه در مورد کتاب ها این است همه آنها تالیف علمای بهره اسماعیلی است که به اعتقاد ما در زمان امام موجود در آن زمان تالیف شده اند و اگر بخواهید کتب اسماعیلی را ببینید و در مورد آنها تحقیق کنید در مرکز اسماعیلیه لندن کتاب های زیادی وجود دارد.
اعتقاد فرقه بهره درباره منجی آخر الزمان
رهبر فرقه بهره علوی هند در پاسخ به سؤالی درباره اعتقاد بهره علوی به منجی آخر الزمان نیز گفت: ما معتقدیم سلسله ائمه فاطمی پس از امام علی(ع) از امام حسن(ع) و امام حسین(ع) شروع شده و در این سلسله یازدهمین امام ما مهدی فاطمی نام دارد که هم به دنیا آمده و هم خلافت کرده و هم از دنیا رفته است و این امام مهدی ما با امام مهدی منتظر شما فرق دارد.
وی گفت: امامت در سلسله ائمه ما تا امام بیست و یکم، به صورت ظاهری و در مصر بوده و پس از امام بیست و یکم، امامت پنهان شده، از این به بعد سلسله داعیان مطلق در یمن ایجاد می شود که نائبان و جانشینان امام پنهان هستند. تا اینکه به داعی 24 می رسد و پس از آن، از یمن به احمد آباد هند منتقل می شود آنجا هم سلسله ادامه پیدا می کند تا اینکه در نهایت، دعوت به شهر بارودا می رسد و اکنون من چهل و پنجمین داعی فرقه هستم، همان طور که گفتم، بیست و یکمین امام ما که طیب نام دارد، مستور و غایب شده و اعتقاد ما این است که از نسل ایشان امام قائمی بر می خیزد که دنیا را با عدل و قسط پر می کند. این اعتقاد ما به منجی آخرالزمان است.
معرفی حوزه علمیه قم و رشته های تخصصی
در ادامه این دیدار معاون بین الملل حوزه علمیه به معرفی حوزه علمیه قم و ایران و رشته های آموزشی این حوزه پرداخت و گفت: حوزه علمیه قم مرکز شاخه های متعددی در سایر استان ها و شهرها و حتی برخی روستاهای بزرگ دارد.
وی افزود اکنون حوزه قم حدود 75 هزار طلبه دارد و طلاب غیر ایرانی نیز در قم درس می خوانند، برای آنها دانشگاهی جداگانه به نام جامعة المصطفی داریم بیش از ده هزار طلبه از بیش از 90 کشور را در خود جای داده که در قم درس می خوانند. این دانشگاه البته شاخه هایی نیز در استان های دیگر و شاخه هایی نیز در بیش از 60 کشور دارد.
حجت الاسلام والمسلمین زمانی، در مورد رشته های آموزشی حوزه گفت: در قم شاخه های مختلف علوم اسلامی را تدریس می کنیم به بخش های کلی، علوم قرآن، فقه اسلامی، اصول فقه، حدیث، رجال، تاریخ اسلام، فلسفه اسلانی، عرفان اسلامی، اخلاق، روانشناسی اسلامی، اقتصاداسلامی، نظام سیاسی اسلامی و حقوق تقسیم می شود.
وی بیان داشت: این در حالی است که پیش از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران شاخه های علوم اسلامی که در حوزه تدریس می شد از ده رشته فراتر نمی رفت، اما الحمدلله پس از پیروزی انقلاب اسلامی در ایران، امام خمینی از علما خواست تمام علوم را از قرآن و سنت و احادیث پیامبر(ص) و عترت(ع) استخراج کنند و اکنون تعداد رشته های علوم اسلامی در قم به 140 رشته رسیده است.